Swim challenge 2024

Evenement info:

Wanneer: 23 juni 2024

Locatie: Ganzenstraat 170, 2440 Geel

Afstand Starttijd Prijs voorinschrijving Prijs terplaatse
800 m 10:20 €13.00 €15.00
3,8km 10:10 €18.00 €20.00
8km 10:00 €23.00 €25.00
Kayak 3,8 km 10:10 €20.00 €N.V.T.
Kayak 8 km 10:00 €20.00 €N.V.T.

De Race

De Hetric Swim Challenge is een unieke recreatieve zwemwedstrijd waar plezier en de persoonlijke uitdaging voorop staan.

De deelnemers kiezen zelf hoe ze de afstand zwemmend overbruggen. Vrije slag, schoolslag, vlinder of rugslag, alles mag.

Met neopreen zwempak of in zwembroek/badpak, aan u de keuze. Op de 3800m en de 8000m is er onderweg bevoorrading voorzien, voor alle afstanden is er ook een eindbevoorrading met sportdrank en koek/fruit.

Op het einde klim je uit het water via een trap en wandel je richting de eindmeet. Daar wordt je afgeklokt en wacht je een warm en gezellig onthaal met sportdrank en een hapje.

Supporters kunnen de deelnemers bij alle afstanden het ganse traject vanop de oever al wandelend of met fiets volgen.

Voor wie?

Iedereen die zelfstandig, zonder hulpmiddelen 800, 3800 of 8000 meter kan zwemmen. Wetsuits en zwemvesten zijn toegestaan.

Tijdslimiet?

Voor de 800m is er geen tijdslimiet, dus deze afstand kan iedereen op eigen tempo uitzwemmen.

Voor de 3800m is de tijdslimiet 3 uur. Indien je het controlepunt/bevoorrading halverwege niet binnen 1uur 30 bereikt zal je niet verder mogen zwemmen.

Start en parcours

De deelnemers van de 800m starten vanaf dit jaar ook aan het wedstrijdsecretariaat: Ze zwemmen 400 meter stroomafwaarts richting Herentals, draaien na 400m rond een boei en keren van daar in rechte lijn tegen de stroom in weer terug naar de aankomst.

Overzichtsplan 800m

De start van de 3800m is tegenover het wedstrijdsecretariaat. We zwemmen 1900m stroomafwaarts richting Herentals. Daar keer je rond een boei, kan je bevoorrading te water aannemen vanop een bootje van de organisatie en zwem je weer terug richting de finish aan het wedstrijdsecretariaat:

Overzichtsplan 3,8 km

De start van de 8000m is veranderd ten opzichte van de vorige edities zodat de logistiek voor zowel zwemmers als supporters wat vereenvoudigd wordt. De start is nu zoals voor de andere afstanden aan het wedstrijdsecretariaat (aan de stroomopwaartse kant van het sas). Vandaar zwemmen we 2100m tot aan de haven van Geel Ten Aard (+- ter hoogte van de bloemmolens). Daar keren we rond een boei en gaan we met de stroom mee weer richting het wedstrijdsecretariaat. Daar kan je je tijdens de “Australian exit” van een kleine 100m een eerste keer bevoorraden en ga je na het sas tegenover het wedstrijdsecretariaat weer het water in voor het tweede deel van 3800m. De beschrijving van dit deel vind je hierboven bij de wedstrijd van de 3800m. 

Overzichtsplan 8 km – deel 1

Overzichtsplan 8 km – deel 2

De deelnemers begeven zich voor elke wedstrijd 15 minuten op voorhand naar de start. Daar volgt een korte briefing. 5 minuten voor de start kan iedereen het water in.

Alle deelnemers krijgen naast een chip voor de tijdsregistratie ook een badmuts. Het is verplicht deze te dragen.

Begeleiding via kayak (alleen 3800 en 8000m)

Je mag eigen begeleiding voorzien. Deze kan per kayak met u mee varen. Het kan een extra veiligheid zijn want de afstand is lang! Je reserveert hiervoor via de inschrijvingspagina, ter plaatse is dit niet meer mogelijk! De kayak ligt ter beschikking aan de start. Er zijn enkel 2-persoon kayaks te huur! Het dragen van de veiligheidsvest is verplicht. Wij helpen de kayaks mee op het droge te trekken. Vanzelfsprekend mag je geen andere deelnemers hinderen. Wij gaan er ook van uit dat iedere deelnemer de race eerlijk doet. Vanzelfsprekend is het helpen van atleten niet toegestaan, tenzij de veiligheid van de zwemmers in gevaar is. Wat wel kan is een bevoorrading doen waarbij de boot geen voorwaartse verplaatsing maakt. In dat geval mag de atleet aan de boot gaan hangen. Wij rekenen op een sportieve geest. Je kan ook langs het water met de fiets volgen of te voet.

Prijzen? Er is een podium voor de 3 eerste mannen en vrouwen van elke wedstrijd waarbij we naast eeuwige roem ook een kleine naturaprijs voorzien.